Pljevlja, 11. septembar 2010. god.

VIII   IZLOŽBA  PRIPLODNE  STOKE - PLJEVLJA

Izložba priplodne stoke za opštine Pljevlja i Žabljak održana je 11. septembra 2010. god. Ovo je bila osma izložba stoke u Pljevljima, a dvadeset osma u Crnoj Gori od jeseni 2001. godine, kada je prvom pljevaljskom izložbom otpočelo održavanje ove veoma značajne manifestacije. Opširnije>


Podgorica, 17. maj 2009. godine

Služba za selekciju stoke nastavlja sa održavanjem regionalnih izložbi priplodne stoke sa ciljem da se na jednom mjestu predstave najkvalitetnija grla iz populacije koja se gaji na određenom području. U organizaciji Službe za selekciju stoke, 17. maja 2009. godine, održana je sedma izložba u Podgorici, a ujedno i dvadesetšesta u Crnoj Gori. Opširnije>>

Izložbe stoke 2008

Izlozbe stoke 2007

Izlozbe stoke 2006

V REGIONALNA IZLOŽBA PRIPLODNE STOKE
»NIKŠIĆ 2006«

Služba za selekciju stoke nastavlja sa održavanjem regionalnih izložbi priplodne stoke s ciljem da se jednom godišnje na jednom mjestu predstave najkvalitetnija grla iz populacije koja se gaji na određenom području. Ovo je peta izložba u Nikšiću, a sedamnaesta u Crnoj Gori od jeseni 2001, kada je Prvom pljevaljskom izložbom uspješno otpočela ova, za razvoj stočarstva, veoma značajna manifestacija. OPŠIRNIJE >>

 

OTVORENA PETA REGIONALNA IZLOžBA PRIPLODNE STOKE "PODGORICA 2006"
(Dnevni list POBJEDA, 20. maj 2006.)


Još kredita za stočare

Ministar poljoprivrede , šumarstva i vodoprivrede u Vladi Crne Gore Milutin Simović i gradonačelnik Podgorice dr Miomir Mugoša, juče su na novoj Stočnoj pijaci otvorili petu regionalnu izložbu priplodne stoke "Podgorica 2006", na kojoj su učestvovala grla sa područja podgoričke, danilovgradske, ulcinjske, barske i cetinjske opštine.
Ministar Simović je domaćim proizvođačima najavio niz kreditnih linija i ukazao na postignute rezultate koji se tiču proizvodnje mlijeka.
Sve brojnije podsticajne mjere kreiramo i sprovodimo u čvrstom uvjerenju da tako jačamo domaću proizvodnju hrane, kazao je Simović.
Gradonačelnik Podgorice dr Miomir Mugoša iskazao je veliko zadovoljstvo što se gradi moderna stočna pijaca , jedna od najsavremenijih u regionu.Razvojna politika Opštine usmjerena je ka tome da pomogne poljoprivrednicima da pristojno žive od svog rada, istakao je Mugoša.

Pijaca po mjeri farmera

Izgradnju stočne pijace sa po 300 hiljada eura finansirali su Opština Podgorica i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i IRD sa 200 hiljada eura. Glavni projekat pijace izradio je projektni biro "Arhikon" iz Podgorice, a radove je kvalitetno i na vrijeme izvelo preduzeće "Gradnja promet" iz Danilovgrada, kazao je dr Mugoša.

Najljepša grla

Za apsolutnu šampionku izložbe proglašeno je grlo holštajnfrizijske rase, vlasnika Ranke Brajović iz Kosića, kod Danilovgrada. U kategoriji junica, za šampionku je proglašeno grlo smeđe rase, vlasnika Radomira Radulovića iz Tološa. Na jučerašnjoj izložbi, Hayija Ardolić je imao najbolju kolekciju ovaca, a najljepšu kolekciju koza Siništaj Prentaš iz Tuzi.

Izložbe priplodne stoke 2005

Veoma zapaženo mjesto u aktivnostima Službe imale su izložbe stoke. Organizovane su i izvedene po svim stručnim uputstvima i nakon prethodno sprovedenih opsežnih priprema. U predselekciji grla učestvovao je najveći broj saradnika Službe, a u Komisiji za ocjenu, pored domaćih, bili su i eminentni stručnjaci za govedarstvo sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

U 2005. godini održane su četiri Regionalne izložbe priplodne stoke:

•  Izložba priplodne stoke Podgorica 2005 - održana je 15. maja na stočnoj pijaci. Izloženo je 59 grla krava i junica, 6 stada ovaca i 4 stada koza. Učestvovali su izlagači sa područja podgoričke, danilovgradske, cetinjske i barske opštine. Podijeljeno je 30 novčanih nagrada u ukupnom iznosu od 4050€. Po mnogim parametrima (brojnost odgajivača, kvalitet i ujednačenost izloženih grla, uređenost izložbenog prostora i sl.) ova je izložba značila vidan korak naprijed u odnosu na prethodnu godinu.

•  Izložba priplodne stoke Nikšić 2005 - održana je 29. maja na nikšićkom stočnom pazarištu . Izloženo je 84 grla krava i junica, 9 stada ovaca i 3 stada koza. Pored odgajivača sa područja Nikšića, učestvavali su i odgajivači ovaca sa područja plužinske i šavničke opštine. Podijeljeno je 44 novčane nagrade u ukupnom iznosu od 6200€. Izložba je, kao i prethodnih godina, odlično pripremljena i organizovana. Na ovoj izložbi se iz godine u godinu prikazuju grla najvećeg genetskog potencijala i sa daleko najvećom proizvodnjom mlijeka u Crnoj Gori. Posebno je na ovoj izložbi vidljivo jačanje takmičarskog duha među odgajivačima, što opravdava postojanje i nastavak organizovanja ove važne poluge unapređivanja stočarstva.

•  Izložba priplodne stoke Pljevlja 2005 - održana je 18. septembra na Servanovcu. Izloženo je 81 grlo krava i junica i 8 stada ovaca sa područja pljevaljske i žabljačke opštine. Podijeljeno je 33 novčanih nagrada u ukupnom iznosu od 4500€. U Pljevljima je to bila peta, a redu, ukupno četrnaesta u Crnoj gori, koje su u kontinuitetu održane posljednjih nekoliko godina. Na ovoj izložbi se, kao i u Nikšiću, iz godine u godinu ostvaruje vidan napredak u svim njenim bitnim aspektima.

•  Izložba priplodne stoke Polimlje 2005 - održana je 2. oktobra na aerodromu u Beranama. Izloženo je 84 grla krava i junica i 10 stada ovaca. Podijeljene su 35 novčanih nagrada u ukupnom iznosu od 4600€. Druga polimska izložba je u potpunosti ispunila očekivanja. Po svom obuhvatu, ona pokriva najveće odgajivačko područje, jer su učestvovali odgajivači sa područja pet opština (Andrijevica, Berane, Plav, Rožaje i Bijelo Polje), koje su pokrivene aktivnostima dva regionalna centra (B.Polje i Berane).

U cjelini posmatrano, svaka od pomenutih izložbi ispunila je očekivanja. Farmeri su u potpunosti prihvatili i usvojili kriterijume koji se primjenjuju u vrednovanju kvaliteta njihovih grla. Tako su iz godine u godinu vidljivi pomaci u pripremi grla, u kvalitetu odgojenih i izloženih junica. Sve to skupa afirmiše pozitivne strane gajenja čistorasnih grla i omogućava da se uspješnije realizuje odgajivačko-selekcijski program u govedarstvu.

Izložbe su prava prilika da Služba jednom godišnje predstavi dostignuća koja su rezultat stalnog rada sa farmerima tokom godine. Stoga će Služba, prema planu aktivnosti za 2006. godinu, nastaviti sa održavanjem izložbi u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima i Polimlju.

Izložbe priplodne stoke 2004

Izložbe priplodne stoke 2003

Izložbe priplodne stoke 2002